Blogisarja -Lajiemme tila nyt ja tulevaisuudessa Suomessa - Osa 1

 Osa 1 – Baseball tänään Suomessa

Osa 2 – Maajoukkue lippulaivana & kansainvälisyys

Osa 3 – Aika nostaa syöttönopeuksia

Osa 4 – Pesäpallo yhteistyö

Osa 5 – Junioritoimintaan vauhtia

Osa 6 – Vitonen suurena apuna

Osa 7 – Softball osana kokonaisuutta

Osa 8 – Baseballin, softballin ja pesäpallon tulevaisuus Suomessa

 

Baseball on käynyt lukuisia erilaisia aikoja läpi Suomessa, mutta nyt emme tee mitään katsausta historiaa, vaan otamme analyyttisen katseen nykyhetkeen.

 

Kapea kärki kehittyy


 

Pääsarjassamme Superbaseballissa on ollut mukana paljon erilaisia joukkueita, mutta sarja on lähes joka vuosi ollut liian epätasainen palvellakseen baseballin tason nostoa maassamme parhaalla tavalla.

 

Kuluvan kauden voi summata siten että Suomen kärkiseura Espoo Expos jatkaa hyvää työtään ja on organisoinut harjoittelun erittäin hyvin. Lisää potkua Expos on saanut talven lisävuorosta Laaksolahden suuresta palloiluhallista sekä Espoo kaupungin rakentamasta kiinteästä lyöntitunnelista Kilon kentälle. Kesän treeneissä on ollut jopa tungosta, kun Espoo peluuttaa kolmea joukkuetta sarjoissa.

 

Toinen huomionarvoinen asia on Puumien nuorten pelaajien ottama kehitysharppaus hyvän oman harjoittelun siivittämänä. Puumissa niin ikään otteet ovat parantuneen kauden mittaan samalla kun Myllypurossa on viimein saatu harjoittelu organisoitua kunnolla pitkästä aikaa.

 

Onkin jo jonkin aikaa ollut täysin selvää, että finaaleissa tulee kohtamaan Expos ja Puumat täysin ansaitusti.

 

Tampereen Tigers on useana vuonna ollut aivan kärkijoukkue ja jopa voittanut Suomen mestaruuden vuonna 2021 sekä osallistunut Eurocup turnauksiin. Vahvasti latino pohjaisen joukkueen rutiini ei ole enään riittänyt kehittyneiden Espoon ja Puumien kaatamiseen, ja pelaajistossa tämä näkyy aika ajoin turhautumisena. Tigersien on ratkaistava muutamat ongelmat kuten mistä saada lisää pelaajia, valmennus/harjoittelu ja onko edustusjoukkueen oikea kotipaikka Helsinki, kun suuri osa pelaajista asuu PK-seudulla. Tigers toki tekee itse kaikki päätökset ja nämä ovat vain allekirjoittaneen ajatuksia kun mietin lajiemme kehitystä Suomessa.

 

Kakkostasolla riittää toimintaa


 

Tämän kauden Fat Lizard leaguessa pelaa 7 joukkuetta. Uusia joukkueita sarjassa ovat alempaa vauhtia hakeva ja takaisin pääsarjaan mielivä Helsinki Mets sekä täksi kaudeksi perustettu Helsinki Devils, joka pelaa osana Puumien organisaatiota. Sarjaa johtaa iloisesti Espoo nuorten ympärille rakennettu Futures joukkue, jonka niskaan hengittää Espoon XL5 veteraaniporukka.

 

FLL on hyvä sarja jonka joukkuemäärää pyritään kasvattamaan ja samalla luomaan lisää paikkoja halukkailla harrastaa baseballia.

 


Lyöntipeli parantunut

 

Parhaiten baseballin kehityksen Suomessa näkee siitä, kuinka joukkueiden lyöntipeli on kehittynyt. Syöttäjät harvoin dominoivat otteluita ja nykyään näkee lähes joka ottelussa hienoja lyöntejä. Lyöntitilaston kärjessä on Puumien nuori Leevi Hyytiäinen (AVG 500) komeilla luvuilla.

 

Tästä eteenpäin?

 

10 joukkuetta sarjoissa ja nuorten maajoukkueet mukana EM-karsinnoissa ja PM-kisoissa on ihan OK tilanne verrattuna aikaisempaan, mutta ei suinkaan vielä sellainen tilanne, johon voisi olla tyytyväinen. Iso miinus on pääsarjan pieni joukkuemäärä ja tasoerot muihin seuroihin. Sanotaan kuitenkin näin, että suunta alkaa olla oikea ja tänä kesänä on mukaan tullut hyvä määrä uusia pelaajia. Työtä on silti todella paljon edessä ja pureudun niihin sekä muihin aiheisiin tämän 8-osaisen blogisarjan seuraavissa osissa.

 

Espoossa 3.8.2024

 

Jukka Ropponen

Suomen Baseball ja Softball Liitto

Puheenjohtaja

Comments