Baseballin ”uusi aika” Suomessa alkaa…

Baseball kausi 2021 lähestyy hyvää vauhtia, vaikka elämmekin poikkeuksellista aikaa Covid-19 pandemian kourissa. Tämä tilanne viivästyttää monia asioita, joita olisimme jo päässeet toteuttamaan ja joista olisimme voineet normaalioloissa jo tiedottaa. Tästä pandemian aiheuttamasta ”viivästyksestä” huolimatta uskon, että tulevasta kaudesta tulee kaikkien aikojen paras monilla tavoin ja 2021 tulee olemaan omalla tavallaan uuden aikakauden alku Suomalaisessa baseballissa.

Katsotaan hiukan tarkemmin tilannetta ja mikä tämän mahdollistaa ja lopuksi mitä se vaatii itse kultakin lajin harrastajalta tai lajin parissa toimivalta henkilöltä.

#1 – Lahti, Myllypuro, Turku…

Tärkein yksittäinen syy tähän uuden aikakauden alkuun on tilanne lajin suorituspaikkojen suhteen. Lahti sai ensimmäisenä dedikoidun baseball kentän ja sitä seurasi Myllypuron uusi hieno kansainväliset standardit täyttävä baseball stadion, jolla päästiin pelaamaan jo koko viime kausi.

 

Myllypuron uusi stadion tarjoaa loistavat puitteet

Turussa projekti on hyvällä mallilla ja on todennäköistä, että juuri sinne nousee seuraava baseball kenttä. Suorituspaikat ovat yksi liiton päätavoitteista lajin edistämiseksi ja töitä tehdään sen eteen, että tulevaisuudessa saisimme mahdollisimman monta uutta kenttää. Tampere, Vantaa, Espoo jne ovat alueita, jonne toivoisimme saavamme lajillemme omat suorituspaikat tukemaan harrastajamäärien kasvua ja junioritoimintaa. Jotta tämä olisi mahdollista, pitää seurojen tehdä töitä sen eteen, että harrastajamäärät kasvavat ja sitä myötä tarve suorituspaikoille.

#2 – Yhtä perhettä pesäpallon kanssa

Suomi on pieni maa ja on aivan selvää, että pesäpallo ja baseball ovat paljon vahvempia toimiessaan yhdessä. Tämä on itse asiassa se toinen päätekijä (uusien kenttien lisäksi), miksi itse lähdin jälleen mukaan toimintaan ja miksi uskon tähän uuden aikakauden alkuun.

Yhdessä pesäpalloliiton kanssa tulemme kasvattamaan harrastajamääriämme, tarjoamaan harrastajille mahdollisen pelaajapolun aina ammattilaiseksi ulkomaille saakka sekä tarjoamaan hyvän & monikansallisen harrastusvaihtoehdon nykypäivän alati muuttuvassa Suomessa.

#3 – Uusia resursseja

Olemme saaneet ilahduttavan määrän lajin parissa toimineita ”veteraaneja” takaisin toimintaan. Monilla näistä konkareista on nyt takanaan mittavat urat eri aloilla työelämässä ja siten he tuovatkin baseballille huomattavan määrän uusia kontakteja ja suhteita.

Toivottavasti osaamme käyttää tätä tilannetta hyväksemme ja samaan aikaan saamme myös rekrytoitua uusia ihmisiä mukaan pelaamaan, seuratoimintaan jne. Uskon että meillä on hyvä momentum lähtenyt liikkeelle ja se pystytään hyödyntämään.

#4 – Yhteistyökumppanit

Nyt kun tämä positiivinen kehitys on alkanut, niin se vaikuttaa kaikkeen toimintaan. Hyvä esimerkki on yhteistyökumppanien hankinta, joka on jo nyt paljon paremmassa tilassa kuin vuosiin. Tämä ei ole pieni asia, varsinkaan nykyisessä taloustilanteessa keskellä pandemiaa.

Olemme tehneet jo useita sopimuksia yhteistyökumppaneiden kanssa ja tulemme julkistamaan näitä lähikuukausien aikana. Työ jatkuu toki tällä saralla uuden hallituksemme sekä mukaan talkoisiin lähteneiden neuvonantajien toimesta.

#5 – Maajoukkuetoiminta

Maajoukkue on tavallaan ”näyteikkuna” lajimme tilaan Suomessa. Pyrimme lisäämään panostusta maajoukkuetoimintaan monilla tavoin. Päällimmäisenä on huomattava lisäys maajoukkueen harjoittelun määrään & laatuun sekä kahden maaottelun järjestäminen Myllypuron uudella stadionilla jo tulevan kauden aikana Bratislavan EM-karsintojen lisäksi. Näistä peleistä lisää infoa lähiaikoina.

#6 – Seuratoiminnan kehitys

Se että liitto kehittää toimintaansa auttaa varmasti lajia maassamme, mutta täytyy muistaa, että koko toiminnan perusta luodaan seuroissa. Pyrimme liiton kautta avustamaan seuroja niin paljon kuin mahdollista toiminnan kehittämisessä, ja tämä onkin yksi lähivuosien painopistealueista. Seurojen määrän lisääminen, joukkueiden määrän kasvu ja junioritoiminnan uudelleen käynnistys menestyksekkäästi ratkaisevat lajimme kehityssuunnan. Nämä asiat voivat tapahtua vain vahvojen seurojen ja seuratoiminnan kautta.

#7 - Baseball Suomessa 40 vuotta!

Muistetaan samalla myös, että meillä ei olisi nykyisen kaltaisia tulevaisuuden näkymiä ilman lukuisten laji ihmisten ponnisteluja neljän viime vuosikymmenen aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että tulevan kauden aikana juhlistamme baseballin 40 v taivalta Suomessa. Tämä juhlavuosi tulee pandemian takia ”vuoden viiveellä”, sillä viime kaudella ei kaiken epävarmuuden keskellä ollut mahdollista ryhtyä tarvittaviin järjestelyihin.

Juhlavuoden aikana tulemme muistamaan lajin puuhaihmisiä ja pioneereja eri tavoin. Kauden päätöstä on tarkoitus juhlia yhdessä kaikkien nykyisten ja entisten laji ihmisten kanssa 40 v juhlagaalassa.

 

Tuomarit mahdollistavat otteluiden pelaamisen. Tulevan kauden aikana odotan että joukkueet näyttävät kiitollisuutensa niin uusille, kuin jo todella monia vuosia toiminnassa mukana olleille kokeneille tuomareille

Lajimme historiassa ja mukana olleissa lukuisissa pelimiehissä & toimihenkilöissä on meillä suuri lähes hyödyntämätön voimavara!

Mitä tämä vaatii itse kultakin lajin harrastajalta

Sitten päästään tämän blogin yhteenvetoon ja tärkeimpään sanomaan! Mitä tämä tarkoittaa itse kullekin baseballin parissa toimivalle, pelaajalle, valmentajalle, seura aktiiville jne? Meidän jokaisen tulee kysyä itseltämme mitä me voimme tehdä lajin, seurani, joukkueeni jne eteen.

Älä odota, että joku muu tekee vaan ryhdy toimeen ja tee itse se minkä pystyt. Sama koskee palautteen antoa. Älä kritisoi toisten tekemisiä ellet ole valmis itse osallistumaan asioiden paremmalle tolalle saattamiseen. Älä anna kritiikkiä ellet voi tehdä sitä rakentavasti. Tällä tarkoitan sitä, että on helppoa sanoa, että joku asia ei ole oikein tai riittävän hyvin tehty, mutta ei aina niin helppoa antaa rakentavia ideoita, kuinka asioita voidaan tehdä paremmin.

Meillä on joka tapauksessa erittäin hyvä myötätuuli purjeissa juuri nyt ja näkymät paremmat kuin aikoihin. Ollaan kaikki mukana talkoissa ja osallistutaan omien seurojen toiminnan kehittämiseen, varainhankintaan, junioritoiminnan käynnistämiseen jne…

Itse lupaan osaltani olla yksi tekijöistä ja tuoda ”pöytään” täyden panokseni sen eteen, että hyödynnämme nyt käsillä olevan etsikkoajan

Espoo 3.1.2021

Jukka Ropponen

Puheenjohtaja

Comments