Baseball kausi huipentuu finaaleihin

 

SM-sarjan finaalit alkavat tänään Tampereella, kun Tigers isännöi ottelua hallitsevaa mestaria, Espoon Exposia vastaan. Finaalisarja jatkuu heti huomenna Myllypurossa. Mestari selviää paras viidestä systeemillä.

Sarjasta voidaan odottaa tasaista, sillä menihän voitot joukkueiden kesken runkosarjassakin tasan 2-2. Molemmilla joukkueilla löytyy lyöntivoimaa, joten on helppo ennustaa että mestaruus ratkaistaan syöttökummulta käsin. Tämä on juuri se alue, jossa Suomalaisella baseballilla on eniten kehitettävää ja johon liitto tulee kiinnittämään todella paljon huomioita seuraavien vuosien aikana.

Koronasta huolimatta

Iso kiitos kaikille seuroille ja toimihenkilöille siitä, että kausi on saatu vedettyä läpi näinkin hyvin kaikkien koronarajoitusten jne aikana. Jo tämä on iso voitto sinällään. Tähän kun lisätään maajoukkueen matka EM-karsintoihin kesäkuussa (1 pelaaja jätettiin kotiin terveysviranomaisten asettaman karanteenin takia) ja syyskuun Ruotsi ja Viro maaottelut Myllypurossa, niin voidaan jo todeta, että baseballväki on selvinnyt kaudesta koronan alla erittäin hyvin!

Paljon positiivista

Kausi on ollut monilla tavoin hieno ja olemme menneet eteenpäin. Toimihenkilöitä on saatu lisää mukaan, vanhoja pelaajia on palannut lajin pariin, sponsoreita on enemmän kuin aikoihin, laji on ollut mediassa esillä erittäin hyvin, junioritoiminta on saatu käyntiin, softball on taas herätetty henkiin, Latin Heritage Night ottelu saatiin ohjelmaan, tulostaulut kentille jne

Paljon kehitettävää

Vaikka on otettu hyvä askeleita eteenpäin, niin paljon on myös työtä edessä. Junnutoiminta pitää vakauttaa ja sitä pitää kasvattaa, pesis yhteistyötä tulee viedä eteenpäin, ottelutapahtumia tulee kehittää, harjoittelun määrää tulee nostaa, uusia joukkueita tarvitaan mukaan, jne, lista on loputon

Kilpailutoiminnan organisointi

Tämän kauden aikana on myös otettu isoja askelia kilpailutoiminnan organisoinnissa. Kilpailusäännöt on uusittu ja niiden noudattamista valvoo seuroista riippumaton sarjavastaava. Erimielisyydet ratkoo PPL:n kilpailutoiminnan alainen kurinpitoelin. Seurasiirtojen määräykset on selkeytetty ja ennen kaikkea tuotu kilpailutoimintaan selkeä, tasapuolinen ja oikeudenmukainen tapa hoitaa asioita. Tämä pohja luo edellytyksiä sarjatoiminnan laajentamiselle sekä tulevaisuuden toiminnalle.

Toki parannettavaa ja kehitettävää meillä on tälläkin alueella vielä paljon. Kauden jälkeen käydään seurojen sekä toimihenkilöiden kuten tuomareiden, kirjureiden jne kanssa keskustelut asioista ja tehdään seuraavat päivitykset kilpailumääräyksiin ja ohjeisiin.



Muutamia tapauksia tuli jo tällä kaudella, joissa uusia määräyksiä ja selkeää ja tasapuolista toiminnan ohjaamista jouduttiin toteuttamaan. Usein argumentteina oli se, että näin on ennenkin voinut toimia tai eikö tässä tapauksessa voida joustaa / tehdä poikkeus. Vastaus on EI. Olemme ottaneet useita askeleita eteenpäin kilpailutoiminnan organisoinnissa ja se takaa kaikille seuroille/joukkueille tasapuolisen sekä oikeudenmukaisen kohtelun. Kun opitaan toimimaan näiden selkeiden määräysten mukaan, on tulkinnan varaa vähän, jos ollenkaan ja toiminta on selkeää.

Ensimmäinen tapaus oli kun Perez Adunais siirtyi Exposista juuri sarja-avauksen alla Tampere Tigersien riveihin. Expos hyväksyi siirron, mutta siirron ajoituksesta johtuen liitto asetti pelaajan määräaikaiseen karanteeniin.

Toinen tapaus oli Metsien turha luovutus Exposille. Joukkue oli saanut jostain väärän käsityksen siitä koska voidaan siirtää ja kuinka korona säännöksiä tulkitaan. Todetaan tähän vielä selvyyden vuoksi, että liitto toimii THL:n ohjeiden ja PPL:n sääntöjen mukaan, joissa ei ole tulkinnanvaraa. Pesäpalloliiton kilpailusäännöt ovat näiltä osin aivan yksiselitteiset määräten näin:

 Osa joukkueesta karanteenissa



Mikäli joukkueesta on määrätty karanteeniin viranomaisten toimesta pelaajia kolme (3) tai vähemmän, pelataan ottelut otteluohjelman mukaisesti.

Koska Metseillä ei ollut yhtään pelaajaa viranomaisten asettamassa karanteenissa, oli ratkaisu aivan selvä. Asiasta tiedotettiin Metseille ennen ottelua.

Kolmas tapaus oli kahden pelaajan siirto Englannista Exposin riveihin. Edustusoikeus myönnettiin Fat Lizard Leaguen peleihin, mutta ei SM-sarjan, sillä sarjan siirtoikkuna oli mennyt umpeen ja KV-pelaajasiirtolomake oli allekirjoitettu Englannin liiton toimesta määräpäivän jälkeen. Se ei siis riittänyt, että nimet oli lisätty rosteriin, vaan tarvittiin myös Kv-pelaajasiirtolomake määräpäivään mennessä.

Tätä työtä jatketaan ja baseballin sarjatoiminnasta tehdään koko ajan selkeämpää. Tällaiseen ympäristöön on siten helpompi tuoda uusia seuroja ja laajentaa toimintaa.

Pesäpallo yhteistyö

Koronasta huolimatta saatiin PPL:n kanssa lanseerattu 1 liitto, 1 strategia, 3 lajia alulle. Tämä työ on tosin vasta alussa ja siihen pitää molempien osapuolien panostaa, sillä se on yksi avainasioista, joiden avulla PPL:n alaisten seurojen (mukana lukien baseball ja softball seurat) kilpailukykyä voidaan kasvattaa ja sitä kautta nostaa jäsenten / lisensioitujen pelaajien määrää.

Meillä on tällä alueella historiallinen projekti menossa ja jos kaikki menee nappiin, niin on mahdollista, että saamme PPL:n mukaan olympiakomitean avustettavien lajien listalle softball kärkiprojektina.

Vielä loppuun suuri kiitos PPL:n jättävälle kilpailutoiminnan johtajalle Mikko Huotarille. Mikko on ollut yksi tärkeimmistä visionääreistä yhteistyön takana sekä valtava apua meille, kun olemme rakentaneet lajimme kilpailujärjestelmää sekä määräyksiä ajan tasalle. Isot saappaat jäävät täytettäviksi.

Nauttikaa finaaleista niin baseballissa kuin pesiksessäkin. Palataan tulevaisuuden kuvioihin pelien tauottua.

 

Jukka Ropponen

Comments