Kiirettä pitää, kausi lähestyy…

Uusi baseball- ja softballkausi lähestyy vauhdilla, joten on hyvä ottaa tähän väliin lyhyt katsaus siihen mitä kaikkea meillä on meneillään ja odotettavissa.

Tavoitteet

 

Tämä ei muuttunut, vaan menemme koko ajan kaksi tavoitetta päämääränämme. 1) Lajiemme harrastajamäärien kasvattaminen 2) Pelin tason nosto.

 

Niinpä kaikkea toimintaa suunniteltaessa katsomme asioita noiden tavoitteiden raameissa ja mihin resursseja kannattaa käyttää parhaan tulokseen saamiseksi. Tätä koko toimintaa tarkastelemme myös pesäpalloliiton kanssa yhteisen strategiamme kautta ja siitä, kuinka nostamme PPL:n alla kilpailukykyämme ja teemme PPL:n alaisista seuroista entistä houkuttelevimpia vaihtoehtoja harrastajille.

 

 Oma sarjatoimintamme


Espoo Expos tekee erinomaista työtä ja seurassa harjoitellaan hyvin. Niinpä ei muilla ole kovin helppo tehtävä ottaa Espoota kiinni. Ensi kaudella Espoolla on pääsarjan lisäksi kaksi joukkuetta Fat Lizard Leaguessa, mikä on todella hieno asia. Suurin haastaja Espoolle on varmastikin Tampere Tigers, jossa on myös hyvä harjoittelun kulttuuri ja seura tekee paljon töitä baseballin eteen.




 

Yksi fokusalue jolla sarjan tasoa pyritään parantamaan on harjoittelun tason ja mahdollisuuksien nosto erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tästä asiasta lisää, kun olemme ehtineet esitellä ideat ja pitää seurojen edustajien kanssa palaverit. Päätöksiä tehdään yhdessä seurojen ja heidän intressiensä kanssa.

 

Meillä on mahdollisuus saada jopa 8 pääsarjamme ottelua televisioitua globaalille miljoonayleisölle Euroopan liiton sopimuksien kautta. Tästä tullaan päätökset tekemään lähiaikoina ja ratkaisu riippuu siitä, löytyykö seuroista riittävät henkilöt mukaan toteuttamaan asiaa. Liitto on sitoutunut hoitamaan rahoituksen / kaluston toiminnalle. Kun pääsemme toteuttamaan tämän ohjelman on mahdollista saada otteluita myös televisioitua Suomessa sekä striimattua nettiin kaikkien katsottaviksi laadukkaasti.

 

FLL:n puolelle tulee Espoosta uusi nuorten joukkue. Lahti Pirates keskittyy pelaamiseen FLL:ssä ja


lahtelaisten pelaajien sisäänajoon & rekrytointiin. Saku Baseball Clubin kanssa Virosta on keskustelut meneillään ja he mahdollisesti liittyvät FLL:ään myös.

Junioritoiminta


Ensi viikolla on kauden järjestelyistä palaveri avainhenkilöiden kanssa ja suunnitelmat laitetaan kuntoon yhdessä. Tarkoitus on jatkaa ja kehittää nuorten maajoukkuetoimintaa ja jollain aikajänteellä lisätä toinen nuorten maajoukkue. Little League toiminta tullaan käynnistämään ja voittajajoukkue suuntaa Euroopan turnaukseen Puolan Kutnoon.

Pelaajia näihin ohjelmiin haetaan niin pesäpallon parista kuin myös tietysti baseball seurojen omista junioreista.

Softball etenee


Softballin puolella naisten maajoukkue jatkaa entistä organisoituneempana toimintaa ja Olympiakomitean huippu-urheilun tukirahoituksen avulla. Naiset lähtevät pelaamaan Ruotsiin jo kevätkaudella ja tällä kaudella uutuutena nuorten akatemia maajoukkue osallistuu U-18 EM-kisoihin Tsekeissä.




 

Kesäkuussa tullaan pelaamaan Helsingissä SM-turnaus, jossa näillä näkymin mukana 4-5 joukkuetta. Helsinkiläinen Sandstorm on ainoa softballin erikoiseura muiden joukkueiden muodostuessa pesäpalloilijoista.

”Vitonen” tulee mukaan kuvioihin


Uuden Baseball5:n suhteen rakennamme parhaillaan suunnitelmia yhdessä Pesäpalloliiton johdon kanssa. Tarkoituksen on tuoda ”vitonen” vahvasti mukaan koulujen, esikoulujen jne ohjelmiin uutena ja helppona tapana opetella heittämisen, kiinniottamisen, juoksemisen jne perustaitoja.

 

Samalla kartoitamme mahdollisuuksia rakentaa marraskuussa pelattaviin EM-kisoihin kilpailukykyinen maajoukkue. Jos saamme mukaan maan parhaita pelaajia, on mahdollisuudet olemassa aina EM-kultaan saakka, joka toisi samalla paikan seuraaviin MM-kisoihin. Tämä arvio pohjaa siihen kuinka lahjakkaita meidän huippupesäpalloilijamme ovat. Seurataan kuinka saadaan tämä projekti rakennettua ja rahoitettua.




 

Baseball5 on myös olympiakomitean tutkaruudulla vahvasti ja laji on jo mukana seuraavissa nuorten olympiadeissa Dakarissa.

Resurssit kasvavat ”pikku hiljaa”


Liiton resurssit eivät ole olleet ”järin suuret”. Pääosin pyöritämme toimintaa muutamien vapaaehtoisten voimin sekä 2 pv viikossa palkkalistoilla olevan lajivastaavan.

 

Viimeisten kahden vuoden aikana olemme saaneet mukaan entistä enemmän vanhoja pelureita ja muita vapaaehtoisia, jotka kaikki osaltaan auttavat viemään asioita eteenpäin. Ilman näiden ihmisten mukaan tuloa ei nykyisen tasoinen toiminta olisi millään mahdollista. Lisää käsipareja tarvitsemme toki koko ajan eli kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita toimintaan.

 

Antti Harjama, Marko Kärkkäinen, Timo Tiihonen, Markku Riiheläinen ja Lasse Hanhirova ovat hyviä esimerkkejä toimintaan mukaan palanneista veteraaneista, joiden panos on kullan arvoinen.

 

Samoin pesiksen puolelta toiminnassa on mukana useita ihmisiä aina toiminnanjohtaja Vesa Rämetista lähtien. Upi Antikainen, Jukka Marttala jne pesisihmiset tuovat toimintaan oman korvaamattoman panoksensa. 

Talous sanelee asioita


Olisi todella kiva toteuttaa kaikenlaisia eri ohjelmia, mutta raha sanelee raamit melko pitkälle. Naisten puolella OK:n avustus on ollut ratkaiseva tekijä toiminnan käynnistämisessä. Mutta niin sielläkin kuin baseballin puolella tarvitsemme koko ajan lisää yhteistyökumppaneita, että saamme toiminnan rahoitettua.

 

Budjetti on toki monikertaistunut parissa vuodessa ja kumppaniverkostomme kasvaa. Tämän eteen teemme koko ajan töitä ja on erittäin tärkeätä, että keskitymme myös antamaan kumppaneillemme vastinetta heidän panostukselleen. Tässä seurat ovat tehneet hyvää työtä ja pyydän edelleen, että kaikki seurat ja joukkueet koittavat hoitaa näkyvyyttä, sosiaalista mediaa jne ohjeiden mukaan ja tuomaan aina kun mahdollista kumppaneitamme esiin linkkien, #’ien, kuvien jne avulla. Tällä tavoin seurat auttavat liittoa hoitamaan kumppaniverkostoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Kansainvälisyys ja pohjoismaisuus


Pari vuotta sitten meillä oli miesten maajoukkue mukana EM-karsinnoissa Bratislavassa ja siihen tuo KV toiminta sitten taisikin jäädä. Nyt meillä on Naisten sekö tyttöjen U-18 maajoukkueet kv softball kentillä, U12 pikien ja mahdollisesti U-15 maajoukkueet, Little League voittaja Euroopan turnauksessa Puolassa, Miehet pelaa Pohjoismaiden mestaruudesta, Expos ja Tigers pelaa Eurooppa cup turnauksissa jne eli tällä saralla on menty todella eteenpäin.

 

Pohjoismainen yhteistyö tulee kasvamaan jatkossa vastikään aloitetun Pohjoismaiden Baseball ja Softball neuvoston ansiosta.

 

Allekirjoittanut kutsuttiin 1,5 sitten vastaamaan Euroopan liiton markkinoinnista ja seuraavien kahden viikon aikana meillä tulee olemaan ilo ilmoittaa seuraavasta Suomalaisesta, joka liittyy Euroopan liiton toimielimiin.

 

Kansainvälisyys on todella vahva tekijä baseballissa ja softballissa, joita harrastaa 65 miljoonaa ihmistä maailmassa. Lajeillamme on paljon annettavaa kansainvälistyvälle Suomelle yhdessä ja osana pesäpalloliittoa.

 

Näillä ajatuksilla kohti tulevaa kautta 2024

 

Jukka Ropponen

SBSL

Puheenjohtaja

Comments